Пређи на садржај

Београд: Потписан протокол о сарадњи Београда и Подгорице

Извор: Викиновости

2. јул 2010.

Београд / Србија (www.beograd.rs) Градоначелници Београда и Подгорице Драган Ђилас и Миомир Мугоша потписали су данас у Старом двору протокол о сарадњи ова два града. Потписивању су присуствовали председник Скупштине града Александар Антић, градски менаџер Александар Бијелић, градски архитекта Дејан Васовић, помоћници градоначелника Живорад Анђелковић и Александар Шапић и извршни директор Агенције за изградњу и развој Подгорице Владан Вучелић.

– Београд и Подгорицу повезује много тога и данас велики број људи који живи овде има пријатеље и рођаке у Подгорици и обрнуто. Ми имамо и слична искуства када су у питању велики инфраструктурни пројекти и проблеми које решавамо, а увек је корисно када можете да чујете како су они негде другде решени. Сигуран сам да ће боља сарадња Београда и Подгорице и на овом плану, и и у области културе, спорта и туризма конкретно допринети побољшању живота наших суграђана, а верујем и да ће они бити лидери у успостављању добрих односа Србије и Црне Горе. Као градоначелник успостављам међународну сарадњу искључиво са градовима и државама када можемо да остваримо обострану корист, па верујем да ће такав случај бити и са чвршћим повезивањем Београда и Подгорице. Два главна града имају задатак не само да се сами развијају него и да буду темељ за регионалну сарадњу. Београд је већ успоставио братске и сестринске односе са многим градовима света, а такве односе треба да има и са Љубљаном, Скопљем, Сарајевом и Загребом, а пре свега са Подгорицом – рекао је Ђилас.

Он је подсетио да предстоји посета председника Србије Бориса Тадића Црној Гори, као и да постоји јасна жеља руководства Србије да се гради аутопут од Београда до границе са Црном Гором, чиме ће се побољшати живот људи у Србији, али и комуникација и бржи проток људи, робе и информација између наше две земље.

– Београд и Подгорица су локомотиве развоја држава у којима се налазе и трговински, финансијски и културни центри чија сарадња никад није престајала. Надамо се да ће управе оба града у овом кризном времену учинити све да живот наших суграђана буде што квалитетнији, као и да се побољша сарадња градова у читавом региону и да се они боље повежу у европским интеграцијама – казао је Миомир Мугоша.

Извор[уреди]