Београд: Покретни инклузивни музеј на Ади Циганлији

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Ада Циганлија

2. јул 2010.

Београд / Србија (www.beograd.rs) Најбољи студентски радови у оквиру пројекта „Покретни инклузивни музеј” биће изложени на Ади Циганлији, код ресторана „Језеро”, од 2. до 11. јула.

Сви посетиоци Аде на овај начин имаће прилику да се упознају са занимљивим дизајном употребних предмета који олакшавају живот особама са инвалидитетом и њиховим породицама. Овај јединствени пројекат покренули су Центар за развој инклузивног друштва и Еуробанк EFG, партнер и донатор захваљујући којем је омогућена реализација идеје. ЈП „Ада Циганлија” придружила се пројекту пружајући изложбени простор и донирајући средства за израду једног од изложених предмета.

„Покретни инклузивни музеј” покренут је почетком 2010. године расписивањем конкурса за студенте дизајна у Србији. Стручна комисија, коју су чинили представници Европског института за дизајн и инвалидитет, определила се за 27 најбољих радова, који су прво приказани у холу Народне банке Србије. У плану је да јединствена изложба до краја године обиђе највеће градове у Србији и на тај начин скрене пажњу на потребу за инклузијом.

Као део ове идеје, отвара се и изложба на Ади Циганлији, омиљеном београдском излетишту, које током летњих дана посети и до 150.000 људи дневно. Поред тога, Ада Циганлија представља излетиште које је прилагођено свима. Поред обезбеђених паркинг места, прошле године је отворен Спортски центар за особе са инвалидитетом, прилагођен је прилаз језеру и другим забавним садржајима. Ове године, ово јавно предузеће је на дечјем игралишту инсталирало неколико мобилијара за децу са инвалидитетом.

Извор[уреди]