Београд: Отворена прва aласка пијаца у Земуну

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

30. март 2010.
Београд/ Србија

На простору Земунске пијаце данас је отворена прва aласка пијаца. На простору на коме су до сада земунски аласи продавали рибу у лошим условима организован је нови простор са 18 продајних места, где ће се по највишим стандардима продавати жива риба, рибе у расхладним витринама и рибе на леду. Сви објекти опремљени су расхладним витринама, базенима и ледоматима за прављење сувог леда. Тржница се налази на доњем делу Земунске пијаце и има највише санитарне, хигијенске и функционалне стандарде.

– Прошло је тачно осам месеци од када смо разговарали са земунским аласима о новом концепту продаје. Заједнички смо урадили идејни пројекат и сада је резултат пред нама. И данас смо заједно са аласима, надам се да ће проданост порасти, да ће грађани бити задовољни и да ћемо побољшати исправност ове врсте намирница. Један део пословања „Градских пијаца” односи се управо на рад са нашим аутентичним закупцима, односно непосредним прозвођачима, а поред аласа, разговараћемо и са другим произвођачима. Упоредо са тим радимо и реконструкцију пијаце у Блоку 44, са општином Земун сарађиваћемо на уређењу горњег дела Земунске пијаце, а са министарствима трговине и пољопривреде убрзано радимо на пројекту велетржнице – рекао је Драган Пушара, директор ЈКП „Градске пијаце”, додавши да ће закуп за аласе остати исти као и до сада.

Земунски аласи, сви до једног, исказали су велико задовољство новим начином продаје, презентације и чувања уловљене рибе. Драган Пешић, један од земунских аласа, рекао је да ће овај дан остати запамћен међу његовим колегама, захваливши свима који су уложили труд да се положај аласа побољша. Његов колега Зоран Станковић додао је да се до сада радило у веома тешким условима.

– Верујем да овакве услове немају други аласи у Србији, а већ данас имамо већу потражњу рибе јер су грађани сада сигурни у хигијенску исправност. Ови услови су сада у рангу европских и ми смо, наравно, веома задовољни – рекао је Станковић.

Отварању пијаце претходило је такмичење у прављењу рибље чорбе у коме је учествовало седам земунских аласа, а на основу гласова новинарског жирија, победио је Бећир Карахоџић, који је као награду добио бесплатан закуп за месец дана, док су остали аласи добили промотивне поклоне. Новинарима су у избору помогли глумци Раде Марковић млађи, Дејан Матић и Дејан Луткић.

Извор[уреди]