Пређи на садржај

Београд: Од 1. септембра промотивни период новог вида превоза градском железницом

Извор: Викиновости


30. август 2010.
Београд/ Србија

Београђани ће од 1. септембра моћи да користе нови вид превоза, дуго најављивану градску железницу. Наиме, од среде стартује пробни период потпуно нове линије која ће ићи од Новог Београда до Панчевачког моста, са интервалом поласка на 15 минута у саобраћајним шпицевима а, што је најважније, читавог месеца превоз путника биће потпуно бесплатан.

– По угледу на друге европске градове, град Београд је у сарадњи са ЈП „Железнице Србије” реализовао пројекат „Градске железнице – БГ ВОЗ нови градски превоз”. У овој фази предвиђено је увођење линије од Новог Београда до Панчевачког моста, док је у наредном периоду планирано продужење до Земуна, односно Батајнице – каже Снежана Перовић, директорка Дирекције за јавни превоз.

Према њеним речима, након промотивног периода, од октобра ће „Градска железница – БГ ВОЗ нови градски превоз” бити укључена у Интегрисани тарифни систем 1, што значи да ће се за превоз користити све врсте карата које важе у постојећем тарифном систему. Значајно је и да 1. септембра Дирекција за јавни превоз уводи нову линију јавног градског превоза 34Л, којом се остварује веза станице Прокоп са аутобуским и тролејбуским линијама у Булевару кнеза Александра Карађорђевића. На линији ће саобраћати минибус возило у интервалу од 15 минута. Како се мрежа линија „Градске железнице – БГ ВОЗ нови градски превоз” буде развијала и ширила, Дирекција за јавни превоз пратиће потребе корисника и кориговати трасе осталих линија јавног превоза и локације стајалишта.

Дејан Васовић, градски архитекта, каже да је град за оспособљавање градске железнице издвојио преко десет милиона евра, од чега је за сада највише новца уложено у завршетак петог и шестог колосека на станици Београд–центар, односно Прокоп, која ће после тринаест година поново почети да ради.

– Град је издвојио и средства за ремонт девет електромоторних шинских гарнитура које ће превозити Београђане у размаку од 15 минута у шпицу на трасама по главном граду. Град Београд ће заједно са „Железницама Србије” у том пробном периоду истестирати све нове системе који су уграђени, гарнитуре које су ремонтоване, као и нове колосеке. Пун и прави обим саобраћаја од Батајнице до Панчевачког моста очекујемо од 1. јануара идуће године. До тада би требало још да се уради и ремонт на прузи, на шинама, што ће у наредних неколико месеци урадити „Железнице Србије”, за шта је град Београд такође издвојио знатна средства – рекао је Дејан Васовић.

Милан Максимовић, директор Дирекције за инфраструктуру ЈП „Железнице Србије”, прецизира да је релација прве фазе, која креће од 1. Септембра, Панчевачки мост – Нови Београд, а друге Панчевачки мост – Батајница. У јутарњем и поподневном шпицу возови ће саобраћати на сваких петнаест минута, а ван шпица на пола сата. Биће по педесет возова у једном и другом смеру, значи сто возова дневно на тој релацији.

Почетак функционисања градске железнице од изузетног је значаја за Београд, нарочито у периоду реконструкције моста „Газела”, јер омогућава поуздан и брз прелазак с једне на другу страну реке. Имајући у виду предности које нови вид превоза пружа, из Дирекције за јавни превоз апелују на грађане да користе градску железницу којом ће се брзо превести до жељеног одредишта.

Ефикасан, поуздан и удобан превоз, према безбедносним стандардима за обављање јавног превоза путника, обезбеђује шест генерално ремонтованих електромоторних возова, капацитета 670 путника, односно око 2.700 путника на сат. У циљу лакшег препознавања возова који се користе на линији од Новог Београда до Панчевачког моста, возови ће бити посебно означени.

Линије „Беовоза” за Инђију, Панчево, Ваљево и Младеновац су у надлежности предузећа ЈП „Железнице Србије” и нису у систему градске железнице, а у њима не важе карте и маркице ИТС-а. Радно време линије је од 5.25 до 23.00 часа, свакодневно, са планираним интервалом слеђења: од 15 минута у шпицу (од шест до девет и од 14 до 17 часова), односно, од 30 минута ван шпица.

Планирано време путовања на појединим деоницама су следећа – од станице Нови Београд до Прокопа се може стићи за шест минута, од станице Нови Београд до Карађорђевог парка за девет, од станице Нови Београд до Вуковог споменика за 13 минута, од станице Нови Београд до Панчевачког моста за 16 минута.

На траси од Новог Београда до Панчевачког моста се налази следећих пет железничких станица које су опслужене линијама јавног градског превоза: „Нови Београд”, где се остварује веза са ЈГС-ом преко линија 67, 69, 89, 94,95, 7, 9, 13; „Београд–центар” – Прокоп – новом линијом јавног градског превоза 34Л се остварује веза са линијама 40, 41, 42, 49, 59, 78, 94; „Карађорђев парк”, где се остварује веза са ЈГС-ом преко линија 17, 18, 30,31, 33, 39, 42, 46, 47, 48, 55, 59, 78, 9,10 и 14; „Вуков споменик”, где се остварује веза са ЈГС-ом преко линија 25, 25П, 26, 27, 27Л, 32, 65, 74, 2, 5, 6, 7, 12, 14; „Панчевачки мост”, где се остварује веза са ЈГС-ом преко линија 16, 23, 32E, 33, 35, 37, 43, 48, 58, 95, 96.

Извор[уреди]