Београд: Одлука о грађевинском земљишту

Извор: Викиновости

30. јун 2010.

Београд / Србија (www.beograd.rs) Скупштина града Београда на данашњој седници усвојила је Одлуку о грађевинском земљишту. Како је образложила Рада Јовановић, помоћница секретара за имовинско-правне послове, грађевинску и урбанистичку инспекцију, основи за доношење ове одлуке јесу нов закон о планирању и изградњи, који је ступио на снагу 11. септембра 2009. године, као и Статут града Београда.

– Нов закон увео је потпуно нове институте. Један од њих јесте јавно земљиште, односно земљиште у јавној својини, тако да ступањем закона на снагу републици, аутономној покрајини и јединици локалне самоуправе, који су уписани као корисници, престаје право коришћења и прелази у право јавне својине. Истовремено, право коришћења имовине јавних предузећа прелази у право јавне својине тако да је град власник непокретности, то јест земљишта у јавној својини. Нов закон не познаје разлику између јавног и осталог грађевинског земљишта, тако да је и то један од разлога за доношење ове одлуке – казала је Рада Јовановић.

Између бројних других новина јесте и то што се у закуп може дати само земљиште уколико је донет плански акт, на основу којег се издаје локацијска дозвола.

Извор[уреди]