Београд: Одборници усвојили Одлуку о ребалансу буџета за 2010. годину

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

29. јун 2010.

Београд / Србија (www.beograd.rs) Одлуком о ребалансу буџета за 2010, коју су усвојили одборници градске скупштине, планирано је да укупан буџет за ову годину износи око 85,2 милијарде динара.

– Укупна финансијска ситуација у свету, па и код нас, таква je да одређени буџетски приходи нису као што су планирани и нису у складу са приходима какви су били у 2008. години. Због тога имамо две могућности: да зауставимо одређене развојне пројекте или да их наставимо и приведемо крају, уз потраживање одређених финансијских средстава од Европске инвестиционе банке и Европске банке за обнову и развој. То су најјефтинија средства која у читавом свету могу да се обезбеде. Политика ове градске власти је да започете пројекте завршавамо и да отпочињемо нове, јер сматрамо да Београд није презадужен, већ је, напротив, у категорији мале задужености, а и мора да настави свој развој. То није класичан буџетски дефицит, већ инвестициони сегмент инозадуживања која се користе за завршетак великих пројеката. Београд до 2036. године, када нам истиче последњи кредит, неће имати ниједну годину у којој ће обим средстава за враћање главнице и камате прећи пет одсто садашњег оквира буџета. То значи да смо три пута мање задужени него што бисмо могли да будемо, рекао је председник Скупштине града Александар Антић.

Према речима Душка Никодијевића, помоћника секретара за финансије, планиран дефицит био је 17,1 милијарду динара, а ребалансом износ је повећан за близу 2,6 милијарде динара и сада је предвиђен дефицит од око 19,7 милијарди. До тога је дошло јер су инвестиционе активности фонда за грађевинско земљиште повећане за 2,6 милијарди динара.

Изменама и допунама Одлуке о обиму средстава за вршење послова града и градских општина, планирано је да се један део средстава, тачније око 344,8 милиона, умањује градским општинама. Ако се посматрају сви сегменти трошења новца, појединим општинама средства су смањена, јер имају превелик суфицит што показује да су неефикасне.

Скупштина града усвојила је и измене и допуне одлука о локалним комуналним таксама и о утврђивању закупнина за пословни простор на коме је носилац права коришћења град.

Извор[уреди]