Београд: Зоран Алимпић положио цвеће на спомен-обележја

Извор: Викиновости

6. април 2010.
Београд/ Србија

Поводом обележавања Дана сећања на жртве бомбардовања Београда 6. априла 1941. године, Зоран Алимић, заменик председника Скупштине града Београда, положио је цвеће на фонтану „Врело живота” испред палате „Београд” и на гранитни крст у порти Вазнесењске цркве.

– Тог 6. априла 1941. године био је Ускрс, Београд је бомбардован без објаве рата и мучки. То није био први пут, нажалост ни последњи, и данас одајемо пошту грађанима Београда који су страдали само зато што је једна војна сила желела да бомбардује главни град тадашње Краљевине Југославије и демонстрира моћ. Тај догађај је нешто што не смемо да заборавимо, што је нажалост део историје овог града и тај дан убрајамо у један од најтрагичнијих догађаја у нашој историји – рекао је Зоран Алимпић.

Венце на спомен-обележја положили су и представници Министарства рада и социјалне политике, Удружења Београђана „6. април”, као и чланови Удружења цивилних инвалида рата.

Београд је проглашен за отворен град 3. априла 1941. године, а ујутру 6. априла 1941. отпочело је његово бомбардовање. Извршење задатка поверено је 4. ваздушној флоти под командом генерал-пуковника Александра Лера. Операција уништења Београда носила је назив „Страшни суд” (Strafgericht). У зору 6. априла 1941. године главни град Краљевине Југославије напало је, у три таласа, 484 бомбардера и 250 ловаца. На Београд је изручено око 440 тона разорних запаљивих бомби. У бомбардовању Београда, које се десило на ускршње јутро, без званичне објаве рата, погинуло је више од десет хиљада грађана. Погођени су многи важни војни, културни, здравствени и стамбени објекти у граду, међу којима је и Народна библиотека, која је изгорела са драгоценим књигама, инкунабулама, збирком средњовековних рукописа, ретким књигама од 15. до 17. века и периодиком од 17. до 20. века.

Извор[уреди]