Београд: Завршени радови на спољашњем уређењу вртића у Сремчици

Извор: Викиновости
Иди на навигацију Иди на претрагу

1. јул 2010.

Београд / Србија (www.beograd.rs) Радови на спољашњем уређењу вртића у Сремчици су завршени, док је у вртићу у Миријеву у току технички пријем објекта.

Објекат у Миријеву простире се на укупној површини од 1.970 квадратних метара. У оквиру објекта налази се вртићки и јаслени део, који ће моћи да прими најмање 200 малишана. Установа у улици Томаса Едисона 1 у Сремчици, у којој тренутно борави 300 деце, има 1.350 квадрата и наслоњена је на постојећи, потпуно реновирани део од 650 квадратних метара.

– Приликом градње нових објеката инсистира се на праћењу потреба родитеља за смештај деце све млађег узраста. Након последњег конкурса у мају све је веће интересовање за упис деце јасленог узраста, чак и деце млађе од годину дана. Као и претходно наменски грађени објекти у последње две године, и ови имају такозване млечне кухиње, опремљене потребном апаратуром за припрему хране нашим најмлађим суграђанима. Нови вртићи имају и изолационе собе изграђене и опремљене по савременим принципима и стандардима. Ово је нарочито важно јер деца у вртићима често бораве и више од 11 сати, па у случају неке инфекције, таква деца са медицинском сестром могу бити адекватно смештена, све док не дођу њихови родитељи. Иницијатор идеје да сваки вртић има собу за изолацију приликом прављења пројектних задатака био је управо Сектор превентивне здравствене заштите Секретаријата за дечју заштиту – рекла је Љиљана Јовчић, градска секретарка за дечју заштиту. Оба вртића имају најсавременију технолошку опрему, попут оне за дистрибутивне кухиње и вешерај. Такође, оба објекта имају централну климатизацију, а унутрашња опрема је од еколошких материјала са атестима за здравствену безбедност деце. Објекат у Миријеву је специфичан по томе што се из једне собе у којој бораве деца могу видети активности деце у другој соби, захваљујући провидном материјалу, који такође испуњава све безбедносне стандарде. Игралишта у оба вртића имају специјалну подлогу, која штити децу од озбиљнијих повреда.

Извор[уреди]