Београд: Завршена реконструкција улице Јурија Гагарина

Извор: Викиновости


30. новембар 2009.
Београд/ Србија

Завршена је изградња моста и нових саобраћајних трака на делу испод железничке пруге у улици Јурија Гагарина. Повећана је пропусна моћ железничког саобраћаја, а возила испод новог моста могу се кретати у шест саобраћајних трака. На овај начин решен је проблем саобраћајног „уског грла” које је постојало у овом делу Новог Београда претходних тридесет година.

– Уклањањем старог железничког насипа код раскрснице са Булеваром Милутина Миланковића и визуелно су повезани делови Новог Београда. У улици Јурија Гагарина изграђене су три нове саобраћајне траке са ивичњацима, јавном расветом и комплетном инфраструктуром. Асфалтиране су траке у дужини од 450 метара и постављена је светлосна сигнализација, док ће уређење зелених и пешачких површина бити завршено током децембра – истакао је Ненад Бајић из Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда.

Четрнаест месеци од почетка радова, прво је изграђен и предат на коришћење ЈП „Железнице Србије” нови железнички мост, који сада омогућава већу пропусну моћ у превозу путника и робе у правцу према Шиду и Суботици. Конструкција моста изграђена је на пет бетонских стубова и опремљена новом железничком опремом и комуникационим кабловима. Од железничке станице „Нови Београд” мост се дужином од 190 метара протеже преко улице Јурија Гагарина. Грађен је уз стари железнички насип преко кога се железнички саобраћај одвијао све време током извођења радова.

После пребацивања железничког саобраћаја на нови мост почело је рушење старог насипа и изградња три нове саобраћајне траке испод моста. Улица Јурија Гагарина, од раскрснице са Булеваром Милутина Миланковића до иза постојеће бензинске пумпе, добила је своје коначно решење са укупно шест саобраћајних трака, обостраним тротоарима, зеленим површинама и јавном расветом.

– Пројектована пре више од тридесет година, ова најбржа саобраћајна веза са централним градским подручјем више неће бити успорена на делу испод железничке пруге, а саобраћај ће се одвијати брже и безбедније. Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда финансирала је изградњу железничког моста и проширење улице са 790 милиона динара из средстава накнаде за уређивање грађевинског земљишта, а извођач „Енергопројект нискоградња” је отпочео радове у августу 2008. године – закључио је Ненад Бајић.

Извор[уреди]