Београд: Два колосека на станици „Прокоп” биће завршена до краја јуна

Извор: Викиновости
Иди на навигацију Иди на претрагу

27. април 2010.

Београд / Србија (www.beograd.rs) Изградња петог и шестог колосека на београдској железничкој станици „Прокоп” биће потпуно завршена до краја јуна, док се побољшани режим рада „Беовоза” може очекивати крајем године, рекао је секретар за саобраћај Категорија:Драгољуб Ђаконовић, који је данас обишао станицу „Прокоп”.

Ђаконовић је истакао да на основу уговора између „Железница Србије” и „Енергопројекта” обнова ових колосека вреди око 335 милиона динара.

– Очекујемо да ремонт девет електромоторних гарнитура буде завршен током лета и да најкасније до краја године заживи прва фаза модернизације „Беовоза”, када ће возови од Земуна до Панчева саобраћати у интервалу од 15 минута. Примера ради, од станице „Нови Београд” до станице „Карађорђев парк” стизаће се за само шест минута. У тренутку када се обнавља мост „Газела” то ће бити одлична алтернатива за прелазак из једног у други део града – рекао је Ђаконовић.

Возови „Беовоза” стајаће на станицама „Земун”, „Тошин бунар”, „Нови Београд”, „Прокоп”, „Карађорђев парк”, „Вуков споменик” и „Панчевачки мост” и биће усклађени са осталим линијама јавног градског превоза.

Током наредне године мрежа ће бити проширена од Земуна до Батајнице, а у плану је и модернизација „Беовоза” до Рипња и од Панчевачког моста до Крњаче. За две до три године „Беовоз” ће бити продужен од Ресника до Лазаревца, односно Младеновца и од Раковице до Умчара.

Ђаконовић је нагласио да треба учинити све како би се станица „Прокоп” коначно комплетно завршила. Процењује се да је за њен завршетак потребно око 110 милиона евра, који би се могли обезбедити из кредита Руске Федерације нашој земљи. Без завршетка овог железничког чвора и изградње железничке обилазнице Београд неће бити у могућности да на прави начин искористи потенцијале својих обала, рекао је Ђаконовић и додао да испод ове станице постоји простор за станицу будућег београдског метроа.

Извршни директор „Енергопројекта” Драган Марковић потврдио је да ће обнова перона пет и шест бити завршена до краја јуна, рекавши да је у току постављање шина уз помоћ специјалне машине.

Извор[уреди]