Пређи на садржај

БУПА представила своје активности у Крагујевцу

Извор: Викиновости

11. мај 2010.

Крагујевац / Србија (www.kragujevac.rs) Друштво за одрживи развој и заштиту животне средине Будућност Панчева (БУПА) данас је у згради Града, у оквиру сарадње која је успостављена са Еколошким центром из Крагујевца, презентовало рад свог удружења и пројекте које реализује, члановима еколошких удружења из Крагујевца.

Ово удружење постоји већ десет година а његови чланови су експерти из различитих области и стручњаци који су највећи део радног века провели у привреди, бавећи се управо решавањем еколошких проблема.

У Панчеву се најчешће говори о загађењу ваздуха, међутим ми мислимо да су у Панчеву загађени и вода и земљиште. Управо из тих разлога, пошто Крагујевац има постојење за третман вода које је направљено још 90-их година, то може бити једно добро искуство за Панчево. С друге стране, постоје нека искуства која се односе на ЛЕАП, на мониторинг ваздуха која се спроводе у Панчеву а могла би да буду од користи нашим колегама из Крагујевца - истакао је Душан Станојловић, председник удружења БУПА из Панчева. Чланови удружења БУПА представили су и неке од својих најуспешнијих пројеката као што су енергетских ефикасне куће, пројекат термоизолације, пројекат коришћења биомасе Баната за добијање моторног горива и етилена, аутоматски мониторинг квалитета ваздуха, решавање проблема кућног отпада и др.

Према речима Срђана Матовића, члана Градског већа за озаштиту животне средине, одрживи развој и сарадњу са удружењима, Панчево и Крагујевац имају и сличних и различитих проблема везаних за заштиту животне средине и данашња презентација је управо прилика за размену искустава.

У Панчеву сеспроводи неколико пројеката везаних за енергетску ефикасност, за многе процедуре које у Србији тек треба да се успоставе, и ова презентација је начин да разменимо наша сазнања и оно што је још важније, покушамо да у партнерству са удружењем БУПА које је јако референтно и које окупља јако стручне људе, кренемо да припремамо пројекте који би се реализовали у нашем граду истакао је Матовић.

Извор[уреди]