Аустралија забранила соларијуме

Извор: Викиновости
Соларијум
Слика: Janneman.

31. децембар 2014.
Сиднеј/ Аустралија (Beta-AFP) - Уређај за вештачко сунчање - „соларијуми“, забрањени су од четвртка у околини Аустралије, једне од земаља где је стопа обољевања од рака коже међу највишим у свету.

Забрана „соларијума“ ступа на снагу 1. јануара у државама Нови Јужни Велс, Викторија, Јужна Аустралија, Тасманија, Квинсленд и на територији главног града, Канбере.

Забрану „соларијума“ ће увести и Западна Аустралија, али датум још није одређен, док само Северна Територија, једини преостали аустралијски регион, још не намерава да забрани кабине за вештачко стицање „бронзаног тена“.

Аустралија ће тако, после Бразила, постати друга земља света која је забранила „соларијуме“.

„Квинсленд већ има највишу стопу рака коже у света и нема сумње да постоји директна веза измеу редовне употребе „соларијума“ и малигног меланома“, рекао је за АП вршилац дужности министра здравља Марк Мекардл.

Аустралија, чији су становници веома изложени сунцу, назива се и „земљом опекотина од сунца“.

Здравствене власти одавно обавештавају јавност о опасностима од излагања сунцу што је навело становништво да редовно користи заштитне креме и да носи шешире са великим ободима и наочаре за сунце. Такође одавно у Аустралији је на снази и упозорење на „соларијуме“ и кућне „лампе за сунчање“. По Државном савету за рак, две трећине Аустралијанаца ће добити дијагнозу да има неку врсту рака коже пре навршене 70. године, што је два до три пута више него у Канади, САД и Великој Британији.

Више од 2.000 Аустралијанаца умрло је од рака коже 2011. године, већином од меланома.

Неколико европских земаља и САД су малолетницима забраниле употребу „соларијума“, објавио је часопис „Нејчер“.

Извор[уреди]