Антрополог обрадио 2.541 жртву из Сребренице

Извор: Викиновости


2. децембар 2011.
Хаг-  (Beta) - Тужиоци на суђењу Радовану Караџићу пред судом у Хагу у петак су пред судије извели још једног вештака, судског антпрополога Хозеа Пабла Барајбара (Hose Baraybar) који је изјавио да је од 1996. до 2000. године обрадио 2.541 тело из масовних гробница у источној Босни.

Барајбар је казао да је то „минимално утврђени број“, а да је, као експерт Трибунала, истрагу спроводио под „претпоставком“ да су у гробницама били Муслимани из Сребренице.

Бивши председник Републике Српске оптужен је за геноцид над више од 7.000 сребреничких Муслимана у данима пошто је Војска РС 11. јула 1995. заузела Сребреницу.

Вештак је навео да је његов задатак био да утврди пол и старост убијених, као и да утврди колико их је најмање било. Већина жртава били су мушкарци у старосним категоријама између 13 и 25 година и од 25 до 40 година, прецизирао је Барајбар, али је у гробницама било и жена и старијих, али и деце старе између осам и 12 година.

Унакрсно испитујући сведока, Караџић, који се брани сам, сугерисао је да су у гробницама били сахрањени и муслимански борци који су раније погинулу на бојном пољу, пре 14. јула 1995. када је, по оптужници, стрељан највећи број Муслимана.

Извор[уреди]