Амбасадори УН поздравили напредак дијалога Београд-Приштина

Извор: Викиновости

22. март 2013.
Њујорк/ САД (Бета) - Представници држава-чланица Савета безбедности Уједињених нација поздравили су у петак на седници у Њујорку напредак у бриселским преговорима Косова и Србије, и истакли њихову европску будућност.

Савет безбедности УН
Слика: Patrick Gruban.

У трочасовној расправи на специјалној седници Савета безбедности УН о стању на Косову, амбасадори су изразили забринутост због пораста броја инцидената, скрнављења српских гробова и напада на верске споменике Срба.

Ти акти не смеју остати некажњени јер озбиљно прете миру и сигурности, речено је на седници.

Премијер Србије Ивица Дачић обавестио је у петак генералног секретара УН Бан Ки Муна о току дијалога Београда и Приштине и пренео му став да мисија Унмик и даље треба да има водећу улогу у успостављању мира и стабилности на Косову, јавља Радио телевизија Србије (РТС).

Уочи Седнице Савета безбедности УН о Косову која је одржана у 15.00 по средњеевропском времену, Дачић је разговарао и са амбасадором Русије при УН Виталијем Чуркином коме је пренео да дијалог који Београд води са Приштином не значи да ће Србија променити став и не треба да буде повод другим земљама да промене став о статусу Косова.

Како преноси РТС, Чуркин је казао да Русија неће мењати своју позицију и да подржава став Србије по питању Косова.

У разговору са Бан Ки Муном Дачић је, како је навео, истакао и да „супротно ставовима Приштине“ Србија жели да та мисија УН на Косову „све више јача“.

Дачић је казао да је са Бан Ки Муном разговарао и о Хашком трибуналу и иницијативи Србије да затвореници казне служе у Србији или „у најгорем случају у земљи региона“.

Извор[уреди]