Ал Каида и талибани засебне претње

Извор: Викиновости


19. јун 2011.
Њујорк/ САД (Beta-AP) - Савет безбедности УН у петак увече одлучио је једногласно да се убудуће Ал Каида и талибански покрети третирају као засебне претње када су у питању санкције светске организације.

Таква одлука УН требало би да помогне авганистанским властима у напорима да дође до међуплеменског помирења и допринесе још ефикаснијој борби против глобалног тероризма. Савет безбедности је симболично изгласао две резолуције које се односе посебно на Ал Каиду и посебно на талибане. Резолуције о покретима који су раније били под истим режимом санкција УН, указују на то да два покрета имају различите циљеве.

Док је Ал Каида свој „свети рат“ (џихад) усмерила више према спољном свету, посебно Западу, пропагирајући стварање светске муслиманске државе, талибани су фокусирани на сопствену земљу показујући мало интереса за оно што се дешава ван ње.

Америчка амбасадорка Сузан Рајс навела је да је Савет безбедности послао јасну поруку припадницима талибанског покрета да „има будућности за оне који се дистанцирају од Ал Каиде“.

Извор[уреди]