Пређи на садржај

Алфред Нобел - од трговца смрти до финансијера мира

Извор: Викиновости


1. октобар 2010.

Стокхолм / Шведска (Бета) Две случајности - један мали оглас и погрешан некролог, подстакли су Алфреда Нобела, проналазача динамита, да установи чувене награде које носе његово име, посебно престижну награду за мир.

Мали оглас који је Алфред Нобел објавио 1876. довео је у његов живот жену која ће постати прва жена добитница Нобелове награде за мир и особа која је извршила пресудни утицај на његово антиратно деловање - аустријску пацифисткињу Берту фон Сутнер.

„Врло богат старији господин, култивисан, који живи у Паризу жели да нађе жену, такође у зрелим годинама, обдарену за језике, да му буде секретарица и домаћица“, гласио је оглас објављен готово 20 година пре него што је Нобел написао коначну верзију свог тестамента у којем је установио своје чувене награде.

Супротно ономе што је писало у огласу, милионер нежења није био толико стар, имао је 43 године и живео у Паризу од богатства стеченог од својих проналазака. Он је међутим био јако несрећан због свог изгледа и могуће употребе његових изума за убијање.

Берта, осиромашена аустријска грофица, десет година млађа од Алфреда Нобела, остала је у његовој служби само недељу дана пре него што се хитно вратила у Аустрију да се уда за барона фон Сутнера. Али њихово пријатељство трајало је до смрти шведског филантропа.

Амерички новинар стручњак за Нобелову награду за мир, Скот Лондон, каже да су се многи питали да ли се Алфред Нобел заљубио у аустријску грофицу и да ли га је та љубав инспирисала да створи Нобелову награду за мир, јер је свакако занимљива веза једног тајкуна оружја и жене борца за мир.

„Иако је претерано рећи да је он створио награду због ње, Берта је свакако имала одлучујући утицај и помогла Нобелу да схвати настајање мировног покрета у Европи“, рекао је Скот Лондон.

У једном писму Берти, Нобел каже „Информишите ме, убедите ме, учинићу нешто велико за тај покрет“. Он поздравља писања „амазонке која храбро води рат против рата“ и потписује писмо са „Ваш заувек и дуже од тога“.

Берта која се прославила 1889. књигом Доле оружје у којој излаже своја пацифистичка уверења, такође је показивала да разуме Алфреда Нобела са свим његовим противречностима.

Она га 1895. описује као „мислиоца, песника, човека пуног горчине и доброте, несрећног и веселог, склоног изузетним полетима духа и болесних сумњи... човека који разуме све и не нада се ничему“.

Друга случајност 1888. године дубоко је облежила Нобела. У једном француском листу је грешком објављен некролог за њега после смрти његовог брата Лудвига, под насловом "Трговац смрћу је мртав".

„Доктор Алфред Нобел који се обогатио проналажењем начина да се убије што више људи у што је могуће краћем времену умро је јуче“, писало је у некрологу.

Алфред Нобел је био ужаснут тим текстом, од тада је био опседнут тиме шта ће остати иза њега и после тога је променио свој тестамент.

Нобел је умро осам година после тог инцидента и у свом чувеном тестаменту је већи део свог богатства завештао за оснивање награда које би очувале сећање на њега.

Берта, која је постала прва жена добитница Нобелове награде за мир 1905, умрла је 1914. године, три месеца пре почетка првог светског рата.

Нобелова награда за мир биће ове године додељена у петак, 8. октобра. Имена добитника објављују се сваке године у октобру, а награда им се свечано уручује 10. децембра, на дан смрти Алфреда Нобела.


Извор[уреди]