Пређи на садржај

Агенције: Побуњеници ушли у Триполи

Извор: Викиновости


21. август 2011.
Триполи-  (Beta-AFP) - Либијски побуњеници ушли су у недељу увече у Триполи после слабог отпора снага лојалних либијском вођи Моамеру Гадафију и да су заробили и његовог сина Сејфа ел Ислама, јављају агенције.

Агенција АП наводи да су побуњеници преузели контролу над спољним деловима либијске престонице, као и да се налазе око три километра од центра града. Представник либијских побуњеника рекао је да је Гадафијев син Сејф ел Ислам заробљен. Агенција АФП преноси да је према изворима либијске владе у последњих 24 часа сукоба у Триполију погинуло 1.300 људи.

Би-Би-Си (ББЦ) је јавио да су после једнодневних жестоких сукоба побуњеници ушли у Триполи где су их становници дочекали славећи и заставама их поздрављајући. Либијски вођа је раније у недељу поново поручио да ће поразити побуњенике, а верује се да у престоници још има више хиљада наоружаних присталица Гадафија, наводи ББЦ.

Борбе су се водиле и у близини хотела у којем су смештени страни извештачи, а према непровереним наводима побуњеника, групе противника Гадафија су ушле у Триполи с мора и сукобиле се с безбедноснима снагама. Побуњеничке снаге су у претходних неколико дана ка Триполију надирале с истока и запада, уз подршку авијације НАТО-а.

ББЦ преноси да су извори из либијске владе рекли и да се локална племена спремају за заштиту своје територије, а да у владиним круговима постоји бојазан да ће после уласка побуњеника, Триполи бити на ивици свеопштег племенског рата.

Извор[уреди]