Абас: Време је за палестинску државу

Извор: Викиновости


Махмуд Абас (Official White House Photo by Lawrence Jackson)

24. септембар 2011.
Њујорк-  (Beta) - Палестински председник Махмуд Абас изјавио је у петак у Њујорку да је после вишедеценијске окупације време да Палестинци живе у сувереној и слободној држави.

Генерална скупштина УН овацијама је дочекала Абаса који је пре говора генералном секретару УН поднео захтев за пуноправно чланство у светској организацији упркос противљењу Израела и САД, које имају право вета у Савету безбеднсоти УН.

Неки чланови израелске делегације, међу којима и шеф дипломатије Авигдор Либерман, напустили су салу када је Абас пришао говорници.

Абас је добио нови велики аплауз када је подигао копију формалног захтева за чланством у УН и рекао да је тражио од Бан Ки Муна брзо разматрање захтева да се Палестина призна као независна држава у коју улазе Западна обала, појас Газе и источни Јерусалим, области које је Израел окупирао 1967. године.

Преговори с Израелом „биће бесмислени“ све док се наставља градња насеља на територији коју Палестиници желе у оквиру своје државе, рекао је Абас и упозорио да би његова влада могла пасти ако се настави градња тих насеља.

„Та политика је одговорна за сталне неуспехе међународних покушаја да се спасе мировни процес“, рекао је Абас.

Хиљаде Палестинаца окупиле су се поред великих екрана на трговима широм Западне обале како би пратили како Абас тражи призавање независне државе Палестине у УН.

Извор[уреди]