Пређи на садржај

Јутуб омогућава корисницима да деле видео записе под слободном лиценцом

Извор: Викиновости


3. јун 2011.
Интернет-  - Интернет страница Јутуб је у четвртак објавила да је отворена нова секција где се могу стављати видео записи под слободном лиценцом Кријејтив комонс (Creative Commons).

Видео записи под овом лиценцом могу бити преузети од било кога, чак и у комерцијалне сврхе. Једини услов је да се мора навести оригинални извор, то јест аутор видеа. Софтвераши Јутуба су рекли да засада ова страница може да подржава око 10.000 видеа под слободном лиценцом и да ће сарађивати са издавачима попут C-SPANа, Public.Resource.org, Глас Америке и Ал Џазира.

Поред издавачких организација, појединцима ће такође бити омогућено да постављају своје снимке под овом лиценцом (CC BY). Према подацима Криејтив комонса ова CC BY лиценца је најодговарајућа и она омогућава слободну дистрибуцију, ремикс, узимање делова и надградњу и све то само под условом да се наведе оригинални извор.

Ник Билтон из Њујорк тајмса очекује да ће ова лиценца омогућити омекшавање постојећих правила и преузимање видеа са Јутуба.

Наташа Вилхајт из новинске куће Кореја ИТ време је изјавила: „Јутуб има лиценце које су веома стриктне, али многи корисници су и даље у недоумици и тиме себе доводе у опасност да дођу у сукоб са законом. Ова страница ће помоћи око ових недоумица. Корисници Јутуба ће са овиме имати више простора за слободно креирање нових видео садржаја и истовремено ће тиме сви бити боље заштићени. Уместо да се троши време тражећи слободне видео садржаје, време ће се корисно употребити на креативност у разради и коришћењу постојећих видеа“.

Извор[уреди]