Јосиповић: Поносни на партизане и партизанке

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

23. јун 2013.
Брезовица/ Хрватска (Beta) - Председник Хрватске Иво Јосиповић изјавио је у суботу поводом Дана антифашистичке борбе да је Хрватска недељиво предана антифашизму и Домовинском рату, и поручио да се историја не може мењати..

Иво Јосиповић
Слика: Roberta F..

„Поносан сам и као председник и као антифашиста да ће Хрватска у највећем делу увек знати стати на страну правде - то су учинили партизани у Другом светском рату и бранитељи у Домовинском рату“, рекао је Јосиповић на свечаности у шуми Брезовица код Сиска коју је организовао Савез антифашистичких бораца и антифашиста Хрватске. Он је изразио уверење да Хрватска никад неће одустати од тих уверења.

„Сигуран сам да не желимо другачију Хрватску, желимо бољу и просперитетнију, али увек антифашистичку Хрватску“, нагласио је председник и поручио да је поносан на партизане и партизанке из Другог светског рата.

Јосиповић је подсетио да Хрватска 1. јула постаје чланица Европске уније у чијим је темељима такође антифашизам без којег, како је рекао, Европа није Европа, а Хрватска не би била Хрватска. Он је поручио да је помирење потребно због будућности, али да оно, уз поштовање сваке жртве, подразумева и јасно одређења онога шта је било добро, а шта зло.

У Хрватској се 22. јун обележава као Дан антифашистичке борбе у спомен на 22. јун 1941. године, када је у шуми Брезовица покрај Сиска формиран Први сисачки партизански одред, први такав у Европи.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg