Пређи на садржај

Јеремић жали због малициозних тумачења песме

Извор: Викиновости


18. јануар 2013.
Њујорк/ САД (Beta) - Председавајући Генералне скупштине УН Вук Јеремић оценио је да су „малициозна“ тумачења извођења песме „Марш на Дрину“ на концерту у УН 14. јануара, поводом прославе Нове године по старом, јулијанском календару.

Вук Јеремић
Слика: Democratic Party.

Непосредно након концерта, изнете су „одређене скандалозне тврдње“, саопштио је Јеремић који је организовао тај концерт у великој сали Генералне скупштине, а присуствовао је и генерални секретар УН Бан Ки Мун.

„Малициозна тумачења песме која је изведена на бис - 'Марша на Дрину', тичу се њене наводне злоупотребе током ратова на простору бивше Југославије. Уз дужно поштовање према свим жртвама тих трагичних конфликта, ови напади (на песму) представљају жалосне покушаје да се изврне значење музичког дара који смо понудили свету прошлог понедељка и представљају дубоку увреду за српски народ“, саопштио је Јеремић.

Портпарол генералног секретара УН Мартин Несирки рекао је да су „Уједињене нације упознате с тим да су неки људи увређени извођењем те песме на концерту у Генералној скупштини у понедељак“.

Бан Ки Мун је изразио „искрено жаљење што су неки људи увређени том песмом“, рекао је портпарол генералног секретара УН, додавши да Бан „очигледно није знао о чему је та песма, нити о њеној употреби у прошлости“.

Извор

[уреди]