Пређи на садржај

Јачање сарадње са Републиком Српском

Извор: Викиновости

17. мај 2010.

Крагујевац / Србија (www.kragujevac.rs) Председник Републике Српске Рајко Кузмановић у оквиру дводневне посете Крагујевцу сусрео се данас, у згради Града, са градоначелником Крагујевца Верољубом Стевановићем и његовим сарадницима. На састанку је било речи о потенцијалима града Крагујевца и развоју сарадње између Републике Српске, Бања Луке и Крагујевца. Након састанка Кузмановић и Стевановић су одржали заједничку конференцију за новинаре.

Градоначелник Стевановић изразио је задовољство што је у прилици да буде домаћин председнику РС а поготово чињеницом да смо у прилици да из прве руке чујемо шта се дешава у Републици Српској, које су прилике али и неприлике са којима се она суочава.Верољуб Стевановић је подсетио и да Крагујевац има изузетну сарадњу са Бања Луком као и на чињеницу да је град побратим са Фочом и рекао да је на састанку отворено питање јачања привредне сарадње Крагујевца и РС, и најавио посету председника Кузмановића и премијера Додика Крагујевцу у октобру ове године.

Изражавајући задовољство што је у Крагујевцу, срцу Србије, граду, који како је рекао, има сјајну прошлост и светлу будућност председник РС Рајко Кузмановић истакао је да је све то резултат људи који су у прошлости водили овај град али и оних који су сада на челу Крагујевца. Крагујевац има перспективу а људи који воде овај град знају како он али и ова регија треба да се развијају, рекао је Кузмановић. Председник РС је рекао да су за сарадњу битне три основне компоненте - образовање и наука, екомонско социјална питања и култура, духовност и традиција. Када је реч о образовању, Кузмановић је изразио задовољство што је обновљен уговор о сарадњи два универзитета и најавио личну, али и подршку својих сарадника, пројекту Правног факултета о развоју уставности у Србији. Када је реч о привредној сарадњи председник РС Рајко Кузмановић је рекао да од пролећа прошле године РС има уговор са компанијом Фијат о продаји 300 пунта за које је Влада РС обезбедила субвенције за своје грађане, па ово возило могу да купе по цени од 5 500 евра. Он је најавио и посету делегације Привредне коморе РС и неколико компанија које су заинтересоване за сарадњу са ФАС-ом у Крагујевцу, на предстојећем сајму, и рекао да је са председником УО ФАС-а Ђованијем де Филиписом разговарао о могућности да управо ове компаније из РС буду део кооперантске мреже италијанског произвођача аутомобила у Крагујевцу.

Градоначелник Крагујевца Верољуб Стевановић рекао је да је са господином де Филиписом зимус обишао те компаније у РС и додао да очекује да ће оне испунити критеријуме Фијата и постати део њихове кооперантске мреже.

Председник РС је на конференцији у згради Града Крагујевца рекао и да је Република Српска високо децентрализован ентитет који има и мора имати потпуни суверенитет у оквиру БиХ. Република Српска је чврсто опредељена за европске интеграције и сарадњу али не по сваку цену. Не треба нам Европа и унија ако нема РС. Босна и Херцеговина не могу без Републике Српске закључио је Кузмановић.

Председник Републике Српске Рајко Кузмановић је раније, на Правном факултету Универзитета у Крагујевцу одржао предавање студентима на тему Уставно правни поредак РС и БиХ, након чега му је владика шумадијски Јован уручио орден Светог Симеона Мироточивог. Посету Крагујевцу председник Републике Српске завршио је обиласком производних погона Фијат аутомобила Србија.

Извор[уреди]