Јавно уништавање пиратских дискова

Извор: Викиновости23. март 2006.


Србија, која се због високог нивоа пиратерије суочава с међународним последицама, данас је први пут јавно уништила заплењене пиратске дискове, користећи погоне за рециклажу у београдској фабрици „Минел-Елип”. У присуству званичника министарстава културе и трговине, као и бројних новинара, пиратски носачи звука, слике и програмских записа претворени су у прах - материјал који ће касније бити рециклиран. У случају доношења осуђујуће пресуде за пиратерију, средства извршења постају, по закону, државна својина, а заплењена роба мора бити уништена. Министар трговине Бојан Димитријевић саопштио је да је данас уништено „347.456 комада пиратске робе” тешке 10.442 килограма, и најавио „интензивирање рада тржишне инспекције” и уопште борбе против пиратерије.

Такође је оценио да заштита интелектуалне својине представља „етичко, правно и комерцијално питање, али и питање имиџа” Србије у иностранству. Србији и Црној Гори, због врло високог нивоа пиратерије, прети увршћивање на америчку листу земаља за надзор, а даља последица могле би бити трговинске санкције САД. Препорука за увршћивање потекла је прошлог месеца од Међународне алијансе за интелектуалну својину (ИИПА), највеће струковне организације у САД и свету за заштиту ауторских права у области филма, музике и софтвера.

Председник владине комисије за борбу против пиратерије Зоран Ђокић указао је да спречавање даље злоупотребе ауторских права значи „корак ближе чланству у Светској трговинској организацији, Европској унији и инвестицијама”. Ђокић није умео да каже новинарима када ће бити именовани специјални тужиоци за борбу против високотехнолошког криминала.

Министар културе Драган Којадиновић оценио је да је јавно уништавање пиратске робе „историјски тренутак”, премда је указао да су уништени дискови „само кап у мору”, када се сагледа укупно пиратско тржиште у Србији. Којадиновић је рекао да у борби против пиратерије „нема више шале” и указао да су „легални издавачи” до сада били „највећи генератори пиратерије, пријављујући један тираж, а штампајући други”. Није, међутим, рекао који су то издавачи.

Према његовим речима, пиратерија подсећа на „низ спојених судова” и да зато „парцијално решавање до сада није давало резултате”.


Извори[уреди]