Šumski požari u Turskoj: Čest problem

Извор: Викиновости


29. септембар 2009.
Ankara/ Turska

Požari su glavna pretnja šumskim područjima u Turskoj, za šta je glavni krivac ljudski nehat. Preko sedam miliona ljudi živi u šumskim oblastima ili pored njih, što znači da je u Turskoj teže zaštititi šume nego u bilo kojoj drugoj zemlji.

Prema izveštaju Evropske komisije, u Turskoj je prošle godine došlo do 2.135 šumskih požara. Ukupno, više od 29.700 hektara zemljišta opustošeno je u požarima, od čega je 23.577 hektara bilo šumsko zemljište.

Vlada preduzima korake. Ona je organizovala kampanje podizanja nivoa svesti javnosti i trudila se da razvije sistem ranog upozoravanja, kao i metode za brzo suzbijanje požara.

Izgrađeno je više od 700 tornjeva za otkrivanje požara, a uspostavljeni su i timovi koji preventivno nadgledaju šume 24 sata dnevno. Izgrađeni su šumski rezervoari sa vodom i jezerca, kako bi se pomoglo područjima u kojima je snabdevanje vodom neadekvatno.

Od 2007. godine turska Generalna direkcija za šumarstvo kontroliše raspoređivanje svih buldožera, vatrogasnih kamiona, helikoptera i aviona koristeći sistem praćanja vozila.

Generalna direkcija za šumarstvo koja je povezana za ministarstvom za životnu sredinu i šumarstvo, saopštila je da je Turska, iako trpi veliku štetu od šumskih požara, najveću od svih evropskih zemalja, takođe ostvarila uspeh u naporima za sprečavanje šumskih požara.

"Statistički podaci iz poslednjih pet godina pokazuju da Turska takođe zauzima prvo mesto u borbi protiv šumskih požara", navodi se u saopštenju direkcije.

Unija šumarske saradnje (OR-KOOP) je nevladina organizacija koja predstavlja žitelje i radnike u šumskim selima. Prema rečima predsednika organizacije Džafera Juksele, žitelji šumskih sela imaju obavezu da daju svoj doprinos borbi protiv te nedaće.

"Ne smemo zaboraviti šta šume znače za one koji žive u njima ili njihovoj blizini; šume su njihov dom, njihovo jedino nasleđe i jedini način za zarađivanje novca", rekao je Juksel. "Država im ne nadoknađuje štetu, niti pruža pomoć tim seljanima kada njihova rodna zemlja izgori", dodao je on.

Delimično popunjavajući prazninu u državnoj pomoći, OR-KOOP isplaćuje oko 1.700 evra onima koji izgube svoje domove u šumskom požaru.

Prema Jukselovim rečima, neki koriste uništenje za sticanje profita, na račun seljana i njihovog načina života.

"Videli smo neželjene primere kada država dozvoli izgradnju na obešumljenom zemljištu, umesto oporavka te oblasti. Nekadašnje šume postale su turistički centri i seljani sigurno nisu stvarni vlasnici te zemlje i ne stiču profit od prihoda takvih turističkih objekata", rekao je on.

Prema podacima Državnog statističkog instituta, stanovništvo Turske se udvostručilo od 1970, ali je stanovništvo u šumskim selima palo za 11 odsto.

Šumski požari uglavnom besne u Antaliji i okolnom primorskom području koje predstavlja važnu turističku oblast.

Извор[уреди]