Šešelj verovatno neće biti oslobođen

Извор: Викиновости


4. мај 2011.
Хаг-  (Beta) - Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj neće u sredu pred Haškim tribunalom biti potpuno oslobođen optužbi za ratne zločine, proizlazi iz dosadašnjih reči predsedavajućeg sudije Žana-Kloda Antonetija tokom objavljivanja odluke o Šešeljevom zahtevu za oslobađanje.

Iako nije izričito rekao da je Šešeljev zahtev odbijen, sudija Antoneti je, sažimajući dokaze koje je izvelo tužilaštvo u prvom delu suđenja, više puta ponovio da je pretresno veće dobilo dovoljno dokaza na osnovu kojih bi se moglo zaključiti da su zločini iz optužnice počinjeni.

Iz reči sudije Antonetija proizlazi da je pretresno veće - uz njegovo delimično protivljenje - utvrdilo da "razumni donosilac zaključaka" u ovoj fazi postupka može zaključiti da je tužilaštvo protiv Šešelja izvelo dovoljno dokaza za nastavak postupka.

Iz sudijinog dosadašnjeg izlaganja proizlazi da je u ovoj fazi postupka veće razmotrilo samo Šešeljevu odgovornost za podsticanje zločina, što ne znači da pri donošenju konačne presude neće razmotriti da li je on odgovoran i za počinjenje zlodela.

Извор[уреди]