Šešelj uslovljava nastavak suđenja

Извор: Викиновости


6. мај 2011.
Хаг-  (Beta) - Optuženi Vojislav Šešelj rekao je u četvrtak pred Haškim tribunalom da neće izvoditi dokaze odbrane, ako sud ne ispuni pet njegovih uslova.

Uslovi, koje je Šešelj izložio, u vezi su sa statusom njegovih pravnih savetnika Zorana Krasića i Borisa Aleksića, finansiranjem odbrane, dostavljanjem dokumenata i prevodom njegove dve knjige na engleski jezik.

Šešelj je kazao da će, ako mu uslovi budu ispunjeni, zatražiti dve godine za pripremu dokaznog postupka odbrane u kojem bi izveo 100 svedoka za 120 radnih sati, vreme jednako onom koje su potrošili tužioci.

Kao prvi uslov, naveo je da se njegovom pravnom savetniku Zoranu Krasiću vrati pravo uvida u poverljive dokumente, kao i da mu se dozvoli da prisustvuje iskazima zaštićenih svedoka. Šešelj je, kao drugi uslov, zahtevao da Tribunal obustavi disciplinski postupak protiv njegovog drugog pravnog savetnika Borisa Aleksića, koji je, kako je rekao, sudski sekretarijat pokrenuo pred komorom branilaca.

Lider Srpske radikalne stranke je, kao treći uslov, postavio da njegovim pravnim savetnicima bude isplaćeno milion i 300.000 evra za dosadašnji rad. Kao četvrti uslov, Šešelj je zatražio da mu bude dostavljena dokumentacija o tome zašto je tužilaštvo 2005. zatražilo da protiv njega bude pokrenut postupak za nepoštovanje suda i odluka kojom su sudije taj zahtev odbile.

Kao peti uslov bez čijeg ispunjenja neće izvoditi dokaze odbrane, Šešelj je naveo prevođenje na engleski jezik njegovih knjiga "Ideologija srpskog nacionalizma" i "Rimokatolički zločinački poduhvat veštačke hrvatske nacije". Ukoliko Tribunal ispuni uslove, Šešelj je naglasio da će mu trebati dve godine za pripremu odbrane.

Извор[уреди]