Đelić zadovoljan, radikali planiraju miting

Извор: Викиновости


26. мај 2011.
Београд-  (Beta) - Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je u četvrtak da su posle hapšenja Ratka Mladića šanse Srbije za pregovore za pristupanje EU mnogo veće i da su svi dalji koraci pod "našom konrolom".

„Veliki teret u našim evropskim integracijama je skinut hapšenjem Mladića. Ulazimo u reforme i ne zavisimo više od jednog događaja. Sve je pod našom kontrolom“, kazao je Đelić za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Predsednik Srpske napredne stranke (SNS) Tomislav Nikolić izjavio je da je "zaista iznenađen" hapšenjem Ratka Mladića i da je to akcija koja je već ko zna koliko pripremana.

On je izjavio da "povodom hapšenja Mladića ima mnogo pitanja koje treba postaviti". "Ko je to, ko je tog čoveka juče video, prepoznao, da li je možda Srbija znala sve vreme gde se nalazi Ratko Mladić, šta je to odlučilo da baš danas bude uhapšen", istakao je Nikolić.

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Dragan Todorović najavio je da će predložiti da ta stranka organizuje miting u znak protesta zbog hapšenja Ratka Mladića. „Predložiću da se pozovu svi građani da dođu da mirnim demonstracijama pokažu neslaganje sa gnusnim činom koji se desio“, rekao je Todorović novinarima u Skupštini Srbije.

On je ocenio da je hapšenje Ratka Mladića jedan od najtežih trenutaka u srpskoj istoriji, jer je Mladić „simbol srpskog vojnika i srpskog oficira, sposoban i hrabar“.

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši izrazio je zadovoljstvo zbog hapšenja Ratka Mladića i ocenio da Srbija i njeni građani nikada više ne smeju da budu taoci nekoliko ljudi koji se skrivaju od suočavanja sa pravdom i beže od odgovornosti za počinjene zločine.

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak ocenio je da je hapšenjem haškog optuženika Ratka Mladića Srbija "završila sa prošlošću" i da ima "sve uslove da se okrene budućnosti".

Predsednik Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) u tehničkom mandatu Esad Džudžević ocenio je da je hapšenjem Ratka Mladića stvorena mogućnost za pozitivan preokret na čitavom balkanskom prostoru.

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik ocenio je da hapšenje generala Ratka Mladića predstavlja ispunjenje međunarodnih obaveza iz Dejtonskog sporazuma, koje su preuzele sve države u regionu. "Institucije RS nikada nisu stajale niti će stajati u odbrani bilo koga ko je počinio ratne zločine, bez obzira na nacionalnu ili versku pripadnost", poručio je Dodik.

Извор[уреди]