Zrenjanin proširuje Slobodnu carinsku zonu na proleće

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


25. januar 2012.
Zrenjanin/ Srbija (PRObjave) - Grad Zrenjanin je zainteresovan za dodatno proširenje područja Slobodne zone "Zrenjanin" na još dve lokacije: industrijsku zonu "Ečka" i prostor industrijske zone "Bagljaš" na kom posluje kompanija "Draxelmaier" koja je krajem prošle godine izrazila ozbiljnu zainteresovanost da poveća obim poslovanja kao i broj radnika, upravo zbog ove mogućnosti.

Predlog o proširenju područja Slobodne zone usvojen je na sednici Gradskog veća Zrenjanina i očekuje se da dobije većinsku podršku odbornika Skupštine ovog grada na prvoj narednoj sednici.

Grad Zrenjanin je, na osnovu podataka o poslovnim planovima kompanija koje bi bile obuhvaćene ovim novim režimom rada, sačinio procenu o tome kako bi proširenje slobodne zone moglo uticati na privredni ambijent.

Ukupno je 13 kompanija iz ove dve zone zainteresovano da pristupi Slobodnoj zoni a njihovo poslovanje bi, kažu procene, omogućilo da ukupna vrednost proizvodnje u tekućoj godini bude oko 200 miliona evra kao i da se ukaže realna mogućnost za otvaranje još oko 2000 novih radnih mesta i angažovanje oko 3600 radnika kroz kooperativne poslove u drugim firmama.

Industrijska zona "Ečka" se nalazi na gradskom građevinskom zemljištu gde postoji odgovarajuća infrastruktura koja omogućava da se, vrlo brzo nakon uključenja ovog područja u Slobodnu zonu "Zrenjanin", ostvari značajno povećanje proizvodnje namenjene izvozu. Procene ukazuju da bi više od 70 odsto proizvodnje na lokacijama "Ečka" i "Bagljaš", nakon promene statusa, moglo biti namenjeno izvozu.

Pravna procedura nalaže da se ova odluka, nakon što je usvoje i skupštinski odbornici, prosledi Upravi za slobodne zone pri Ministarstvu finansija a konačno mišljenje će dati Vlada Republike Srbije. Očekuje se da Slobodna zona "Zrenjanin" bude i zvanično proširena do 1. aprila ove godine.

Извор[уреди]Bookmark-new.svg