Zbog zastoja topionice izgubljeno 7,5 miliona dolara

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


5. септембар 2011.
Бор-  (Beta) - Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor saopštio je da je zbog zastoja topionice bakra, loših vremenskih uslova i sprečavanja zagađenja sumpor-dioksidom, izgubljeno preko 7,5 miliona dolara.

„Zbog režima `stani-kreni` i celodnevnih zastoja, izgubljena je proizvodnja 821 tone katodnog bakra i 4.000 tona sumporne kiseline u vrednosti 7,45 miliona dolara“, navodi se u saopštenju preduzeća RTB.

Prema podacima RTB-a, zbog potrošnje 576 tona uglja i više od 80.000 litara dizel-goriva u vreme zastoja, pošto se agregati održavaju u toplom stanju i kada nema proizvodnje, uzgubljeno je 231.000 dolara.

Zbog epizodnih zagađenja vazduha u gradu i okolini, izazvanih uglavnom nepovoljnim meteorološkim uslovima, topionički agregati, kako se navodi, radili su tokom avgusta osam dana redukovanim režimom, a nedelju dana proizvodnja je bila potpuno obustavljena.

„Topionica i rafinacija bakra u Boru je striktno poštovala odredbe Akcionog plana Vlade Srbije o smanjenju emisije topioničkih gasova u atmosferu“, naglašsava se u saopštenju RTB-a.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg