Završeno glasanje o ekološkim zakonima

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


12. maj 2009.
Beograd/ Srbija (Beta) - Skupština Srbije usvojila je u utorak zakone o upravljanju otpadom i o ambalaži i ambalažnom otpadu, kao i izmene i dopune Zakona o zaštiti životne sredine, čime je završeno izjašnjavanje o setu zakona iz oblasti ekologije.

Skupština nastavlja rad glasanjem o Predlogu zakona o političkim strankama. Zakonom o upravljanju otpadom trebalo bi da se uspostavi integrisano upravljanje otpadom, od njegovog nastanka, preko sakupljanja, transporta, skladištenja i tretmana do konačnog odlaganja. Takođe, trebalo bi da budu uređeni i složeni sistemi primene savremenih principa klasifikacije otpada, organizacija upravljanja otpadom, dozvole za upravljanje otpadom, prekogranično kretanje otpada, izveštavanje o otpadu i finansiranja upravljanja otpadom.

Prema obrazloženju resornog ministarstva, zakon bi trebalo da obezbedi i osigura uslove za smanjenje nastajanja otpada, posebno razvojem čistih tehnologija i efikasnim korišćenjem prirodnih bogatstava. Zakon će, kako se navodi, dati zamajac ponovnoj upotrebi i reciklaži otpada, izdvajanju sekundarnih sirovina iz otpada, korišćenje otpada kao energenta, kao i pravilno odlaganje otpada.

Извор[уреди]