Пређи на садржај

Završena rasprava o učešću u mirovnim misijama

Извор: Викиновости


22. фебруар 2011.
BEOGRAD, 22. februara 2011. (Beta) - Poslanici Skupštine Srbije završili su u utorak uveče raspravu o godišnjem planu učešća pripadnika Vojske Srbije (VS) u mirovnim misijama, a rad će nastaviti u sredu raspravom o izmenama Poslovnika o radu parlamenta.

Poslanici opozicionih Srpske radikalne stranke (SRS) i Demokratske stranke Srbije (DSS) usprotivili su se učešću VS u mirovnim misijama koje organizuje Evropska unija.

Podršku godišnjem planu učešća pripadnika VS u mirovnim misijama, pored poslanika vladajuće koalicije, najavili su Liberalno-demokratska partija (LDP) i Srpska napredna stranka (SNS).

Ministar odbrane Dragan Šutanovac najavio je da će u martu biti potpisan sporazum sa EU o učešću u mirovnim misijama i da će tada predložiti izmene godišnjeg plana koji bi uključio i misije koje organizuje EU.

U raspravi o godišnjem planu učešća i upotrebe pripadnika VS u mirovnim misijama, poslanici SRS i DSS naveli su da Srbija treba da učestvuje samo u mirovnim misijama pod okriljem UN. Na te navode Šutanovac je odgovorio da Srbija može da bira u kojim će misijama učestvovati.


Извор[уреди]