Završena rasprava o setu pravosudnih zakona

Извор: Викиновости


12. novembar 2008.
Beograd/ Srbija (Beta) - Skupština Srbije zavrsila je u sredu uveče objedinjenu načelnu raspravu o predlozima zakona o sudijama i visokom savetu sudstva, a rad će nastaviti u četvrtak u 10 časova.

Obraćajući se poslanicima na kraju rasprave ministarka pravde Snežana Malović ponovila da je cilj predloženih zakona da Srbija dobije nepristrasno, efikasno i delotvorno pravosuđe. Ona je kazala da će o broju sudija odlučivati Visoki savet sudstva koji će biti nadležan i za donošenje kriterijuma za disciplinsku odgovornost i razrešenje sudija.

Malović je rekla da je "urađena finansijska rekonstrukcija održivosti i mogućnosti sprovođenja tih zakona" i istakla da kao ministarka preuzima odgovornost da će zakoni biti primenjivi i da će posle određenog vremena početi da funkcioniše valjana pravosudna mreža.

Poslanici opozicije kritikovali su u današnjoj raspravi predložene zakone navodeći da neće doprineti efikasnosti sudstva, dok su poslanici vladajuće koalicije ocenili da će predloženi zakoni obezbediti nezavisnost sudstva.

Извор[уреди]