Završena rasprava, nastavak u ponedeljak

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

16. април 2010.
BEOGRAD, 16. aprila 2010. (Beta) - Skupština Srbije završila je u petak rad, a sednicu nastavlja u ponedeljak, 19. aprila kada će početi razmatranje amandmana na predložene zakone.

Poslanici su završili raspravu o izboru dekanke Pravnog fakulteta u Nišu Nevene Petrušić za poverenika za zaštitu ravnopravnosti, koju je obeležila polemika poslanika Demokratske stranke (DS), koja je Petrušićevu predložila za kandidata, i poslanika Liberalno demokratske stranke (LDP) čiji kandidat nije prošao skupštinski Odbor za ustavna pitanja.

Poslanici DS su istakli da je Nevena Petrušić profesionalac i dobar predlog koji treba do podrži velika većina poslanika.

Poslanica LDP Judita Popović podsetila je da je poverenik trebalo da bude izabran još 1. marta, ali da se na to čeka duže nego što treba, kao što se i čekalo na donošenje Zakona o zabrani diskriminacije, zato što nema jake političke volje za sprovođenje tog zakona.

Podsećajući da je LDP predložila Gorana Miletića za kandidata ona je rekla da je Miletić imao sve reference da bude izabran, da je imao podršku 211 nevladinih organizacija, ali da se pojavio otpor njegovom izboru. "Očigledno da se vladajuća koalicije uplašila od takozvane četvrte grane vlasti, od nevladinog sektora, i očigledno da bi Miletić imao isuviše velikog upliva u zaštiti svih onih čija su prava na neki način diskriminisana, pa se odlučilo da se potraži podobniji kandidat", ocenila je Popović.


Извор[уреди]