Završena Smederevska jesen

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


11. септембар 2011.
Смедерево-  (Beta) - Kasno u nedelju uveče u Smederevu je završena turističko-privredna manifestacija „Smederevska jesen“, svetkovina jesenjih plodova, posebno grožđa i vina.

Procena organizacije je da je Smederevo od četvrtka, 8. septembra, kada je gradom prošla povorka vitezova predvođena despotom Djurdjem Brankovićem i despoticom Jerinom, mnoštvom vojvoda, čelnika, dohijara (podrumara), kulturno-umetničkih društava, glumaca amatera, sebra, do zatvaranja 11. septembra posetilo više od 100.000 ljudi.

Poslednji dan 124. „Smederevske jeseni“ počeo je na gradskom trgu nastupom folklornih grupa, pevačkih etno grupa i vitezova Svibora, nastavljeno takmičenjem u pripremanju riblje čorbe i velikim viteškim turnirom u velikom gradu smederevske tvrđave.

U prostoru despotovog dvora predstavljani su stari zanatu i fragmenti iz života despotske porodice uz prezentaciju srednjevekovnih kostima i fotografisanja sa despotskom porodicom.

Završni događaj, koji je okupio najviše publike, bio je koncert Gorana Bregovića s njegovim Orkestrom za svadbe i sahrane.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg