Završen Vukov sabor u Tršiću

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


18. септембар 2011.
Тршић-  (Beta) - U Tršiću kod Loznice u nedelju je održana završna svečanost 77. Vukovog sabora koji se tradicionalno održava u čast reformatora srpskog jezika Vuka Stefanovića Karadžića.

Tradicionalnu saborsku besedu održala je profesorka slavistike Angela Rihter sa Univerzitetu u Haleu, što je prvi put da je besednik gost iz inostranstva. Angela Rihter je kazala da Vuk Stefanović Karadžić predstavlja jedan od naznačajnijih simbola srpskog društva i srpske kulture.

Ovogodišnja manifestacija posvećena je 50. godišnjici dodele Nobelove nagrade Ivi Andriću.

„Vuk Stefanović Karadžić i Ivo Andrić kao i brojni pisci i istraživači kulture jezika i istorije, upisali su se u kulturnu istoriju Evrope i istoriju nemačko-južnoslovenskih i nemačko-srpskih odnosa, kao pravi ambasadori kulture“, kazala je Rihterova.

Na otvorenoj sceni na Saborištu Kruševačko pozorište izvelo je adaptiranu predstavu „Prokleta avlija“ po romanu Ive Andrića, u režiji Nebojše Bradića.

Prethodno je u Vukovoj spomen školi otvorena izložba Muzeja grada Beograda „Ivo Andrić pisac i/ili diplomata“, dok je u Muzeju jezika i pisma predstavljena radio drama „Andrićevi zvučni pejzaži“ polaznika letnje škole zvuka Fakulteta dramskih umetnosti iz Beograda.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg