Zaustaviti lažne azilante

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


8. фебруар 2011.
BRISEL, 8.februara 2011. (Beta) - Vlastima Srbije i drugih zemalja Zapadnog Balkana se stalno stavlja do znanja da priliv "lažnih azilanata" u Evropsku uniju mora biti obuzdan, jer će inače biti ugrožen režim bez viza za te zemlje, rekli su u utorak izvori Evropske komisije u Briselu.

Visoki zvaničnici Evropske unije su u poslednje vreme stavljali do znanja i srpskim sagovornicima da problem priliva "lažnih azilanata" u neke zemlje Unije može, ako izmakne kontroli, dovesti u pitanje režim bez viza za Srbiju i još neke države regiona.

Nikakva "crvena lampica", međutim, još nije upaljena i u Nemačkoj je recimo u decembru došlo do opadanja broja "lažnih azilanata", rekao je agenciji Beta Mikele Čerkone, portparol nadležne evropske komesarke za unutrašnje poslove Sesilije Malmstrem.

Mada će jedna misija EK u martu posetiti Beograd, a kroz četiri meseca bi trebalo da se uobliči polugodišnji izveštaj EK i članica EU o tome kako države Zapadnog Balkana sprovode obaveze i mere koje proističu iz režima vizne liberalizacije.


Извор[уреди]