Zaustavimo diskriminaciju starijih

Извор: Викиновости
Иди на навигацију Иди на претрагу


25. novembar 2011.
Beograd/ Srbija (PRObjave) - Pozivamo vas da prisustvujete konferenciji za medije Centra za demokratiju u velikoj sali Medija centra, Terazije 3, drugi sprat, u petak 25. novembra 2011. godine, sa početkom u 11 časova.

Na konferenciji, koja se organizuje povodom početka projekta "Zaustavimo diskriminaciju starijih i podržimo aktivno starenje", predstavnicima medija obratiće se sociolog Srećko Mihajlović, predsednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković, Nadežda Satarić, predsednica UO "Snaga prijateljstva AmitY" i programska direktorka Centra za demokratiju Ksenija Petovar.

Ovom prilikom, održaće se i predstavljanje publikacije "Stariji radnici - neki na poslu, a neki ni posla ni penzije", koja sadrži rezultate istraživanja u vezi sa preprekama sa kojima se osobe starije od 50 godina suočavaju prilikom traženja posla u Srbiji.

  • Starosna diskriminacija je treća po učestalosti, iza rasizma i seksizma.
  • Od milion nezaposlenih u Srbiji, više od 190.000 su stariji od 50 godina.
  • U Srbiji je nezaposleno više od 120.000 žena u pedesetim godinama.
  • Generacija ljudi između 40-50 godine je podnela najveći teret tranzicije i ekonomskih potresa. Oni čine i više od pola otpuštenih.
  • Čak 90% onih koji su između 50-65 godina starosti su digli ruke od traženja posla.
  • 37% starijih nezaposlenih bi radilo bilo šta što im se ponudi.
  • 83% starijih nezaposlenih nije zainteresovano za stručno usavršavanje.
  • Sve razvedene osobe sa kojima smo razgovarali kao glavni razlog razvoda navode nezaposlenost.

(delovi iz brošure „Stariji radnici - neki na poslu, a neki ni posla ni penzije“)


O Fondaciji Centar za demokratiju

Fondacija Centar za demokratiju jedna je od nevladinih organizacija sa najvećim iskustvom i stručnošću u Srbiji. Osnovao ga je 1994. godine profesor Dragoljub Mićunović, sa grupom istaknutih intelektualaca. FCD je najpoznatiji po svom sedmogodišnjem projektu POLITEIA i projektu zapošljavanja žena, a najvažnije aktuelne aktivnosti Fonda su Demokratski politički forum, pokrenut s ciljem utvrđivanja praktičnih evropskih politika u Srbiji, kao i projekat Snaga društvene odgovornosti, koji se bavi promovisanjem ekonomskih i socijalnih prava zaposlenih.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg