Zapadni Balkan u EU do 2020. godine

Извор: Викиновости31. јануар 2010.
BRISEL, 31. januara 2010. (Beta) - Predlogom da se utvrdi "mapa puta" za bitan napredak Zapadnog Balkana u pridruživanje Evropskoj uniji do 2014. godine, Austrija i Grčka su želele da upozore na loše posledice oklevanja da se region brže ugradi u Evropu.

To se u Briselu ocenjuje u diplomatskim krugovima, koji misle da je realan stav da bi do 2020. ako ne sve, a ono neke zapadnobalkanske države mogle doći na prag članstva u EU. Ovi izvori smatraju da je to i suštinska poruka pisma koje su visokoj predstavnici za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Ketrin Ešton prošle nedelje uputili zamenik šefa diplomatije Grčke Dimitris Drucas i ministar inostranih poslova Austrije Mihael Špindeleger.

To se poklapa s nastojanjem još nekih članica EU da ne dođe do zastoja u proširivanju, pošto u Uniju 2012. ili 2013. uđe Hrvatska. Jer, kako su objasnili, u nekim političkim krugovima, javnosti, pa i vladama pojedinih uticajnih članica EU nije iščililo uverenje da se, kao uslov za dalje proširivanje, najpre moraju uhodati nove institucije EU, kao i da se mora doći do jasne spoznaje o sposobnosti mogućih novih članica da doprinesu stabilnosti, napretku i bezbednosti cele Unije.

S tim u vezi se najviše pokreće pitanje moći državnih mehanizama i političke volje kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo u EU da obuzdaju korupciju i organizovani kriminal i dokažu da mogu da ozbezbede delovanje pravne države i evropskih standarda.


Извор[уреди]