Zamrzavanje penzija i plata nemoguće izbeći

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


19. jun 2012.
Beograd/ Srbija (Beta) Glavni i odgovorni urednik Kvartalnog monitora Milojko Arsić ocenio je u utorak da je prioritet nove vlade Srbije relativno snažna i hitna fiskalna konsolidacija, koja nije moguća bez zamrzavanja penzija i plata u javnom sektoru.

Na pitanje šta misli o najavama pojedinih političara da u slučaju da uđu u vladu neće biti zamrzavanja plata u javnom sektoru i penzija, Arsić je rekao da misli da će to morati to da urade pre ili kasnije.

"Moguće da će, recimo, pokušati najpre da se sprovede konsolidacija bez zamrzavanja plata i penzija, ali će posle nekog perioda, koji neće trajati duže od nekoliko meseci, ipak shvatiti da je to neophodno", rekao je on novinarima na prezentaciji novog broja Kvartalnog monitora, koji izdaje Fondacija za razvoj ekonomske nauke.

Arsić je istakao da plate u javnom i sektoru i penzije čine više od polovine ukupne javne potrošnje u Srbiji i da nije moguće ukupno smanjivanje javne potrošnje ako ne budu zamrznute.

"Sva iskustva iz sveta pokazuju da se programi fiskalne konsolidacije, koji su uspešni, dominantno zasnivaju na smanjivanju javne potrošnje", rekao je Arsić, koji je i član Saveta guvernera Narodne banke Srbije (NBS).

Izvor[уреди]

Bookmark-new.svg