Zakonom sprečavaju širenje skandala

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


24. oktobar 2012.
Beograd/ Srbija (Beta) Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić izjavio je u sredu da Vlada Srbije predlaganjem zakona o preuzimanju imovine i obaveza problematičnih banaka ublažava veliki finansijski skandal i sprečava njegovo širenje na ostatak bankarskog sistema.

Obrazlažući predloženi zakon u Skupštini Srbije, Dinkić kazao je da se tako omogućava spasavanje svih depozita građana.

„Ovo je jedan od najvećih finansijskih skandala u novijoj istoriji Srbije“, rekao je Dinkić i dodao da je minimalan gubitak 600 miliona evra za građane i da je zadatak vlade da spreči da bude veći.

On je najavio da je plan da parlament o tom zakonu glasa u petak, kako bi vlada na vanrednoj sednici u subotu potvrdila ugovor o prenosu svih 250 miliona evra osiguranih depozita i više od 150 miliona neosiguranih depozita iz Nove Agrobanke na Poštansku štedionicu.

„Već od ponedeljka 250.000 deponenta Nove Agrobanke rešiće svoj problem jer će moći slobodno da raspolažu ulozima u Poštanskoj štedionici“, kazao je Dinkić.

Dinkić je rekao da je problem što oročenje polovine štednih uloga ističe sledeće nedelje, u nedelji štednje, nakon što je dosta građana položilo novac u tu banku, jer su kamate bile visoke.

„Da nismo ovo uradili, sledeće nedelje kada bi došli da podignu svoj ulog, koji ukupno iznosi 125 miliona evra, banka ne bi bila u stanju to da isplati“, kazao je minisatr finansija.

Prema njegovim rečima, „iznos depozita se prenosi na Poštansku štedionicu, a njen kompletan bilans će biti obezbeđen“.

Izvor[уреди]

Bookmark-new.svg