Zakon o zaštiti potrošača do kraja juna

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу15. март 2010.
BEOGRAD, 15. marta 2010. (Beta) - Novi zakon o zaštiti potrošača u Srbiji trebalo bi da bude usvojen do kraja juna, izjavila je u ponedeljak pomoćnica ministra trgovine i usluga Ljiljana Stanković.

"Zakon će biti usklađen sa evropskim zakonodavstvom, a osnovu nacrta tog dokumenta činiće 16 direktiva Evropske unije (EU)", rekla je Stankovićeva na tribini o Zakonu o bezbednosti hrane, koja je održana povodom 15. marta - Svetskog dana zaštite potrošača.

Ministar poljoprivrede Saša Dragin kazao je da sistem kontrole bezbednosti hrane u Srbiji "još nije sasvim završen", ali da svakoga dana snaži sve više, a cilj je da "bude na nivou, a možda i bolji od onoga u razvijenim zemljama Evrope". "Zbog toga je važna efikasna kontrola hrane", kazao je on i dodao da je od stupanja na snagu Zakona o bezbednosti hrane, koji je usvojen sredinom prošle godine, inspekcija uradila 170.000 nadzora objekata u kojima se proizvodi i prodaje hrana.

Direktor generalnog inspektorata Ministarstva poljoprivrede Dušan Pajkić rekao je da je prilikom tih inspekcija utvrđeno da je samo jedan odsto uzorkovane hrane bio zdravstveno nebezbedan, odnosno neispravan.


Извор[уреди]