Zakon o restituciji ispravlja istorijsku nepravdu

Извор: Викиновости21. септембар 2011.
(Beta) - Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je u sredu da će usvajanjem Zakona o restituciji Srbija ispraviti istorijsku nepravdu.

Đelić je predstavljajući Predlog zakona o vraćanju imovine i obeštećenju u Skupštni Srbije kazao da će ukupna vrednost obeštećenja bivših vlasnika biti oko 4,5 milijarde evra, od čega će dve milijarde evra biti u obveznicama.

„Usvajanjem zakona o vraćanju imovine i obeštećenju Srbija će biti prepoznata kao moderna država koja poštuje privatnu svojinu, a biće ojačana pravna sigurnost u zemlji i omogućeno privlačenje investicija“, naglasio je Đelić.

On je istakao da je Zakon o restituciji jedan od ključnih da Srbija dobije status kanditata za članstvo u EU.

Đelić je kazao da će predmet vraćanja biti sva imovna oduzeta posle Drugog svetskog rata i da će prioritet imati vraćanje imovine u naturi.

Kako je precizirao, predmet vraćanje biće oduzete nepokretnosti, odnosno građevinsko zemljište, poljoprivredno zemljište, šume, šumsko zemljište, stambene i poslovne zgrade, stanovi, kao i pokretne stvari i preduzeća.

Đelić je kazao da su tri ključna principa na kojima je utemenljen zakon - da se ispravi nepravda učinjena mnogim porodicama iz ideoloških razloga posle Drugog svetskog rata, da se ne prave nove nepravde i da se restitucija uskladi sa imovinskim resursima tako da bude primenljiva, a da ne ugrozi ekonomsku stabilnost cele nacije.

Извор[уреди]

[[Категорија:Божидар Ђелић]