Zakon čeka potvrdu Senata SAD

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


2. август 2011.
Вашингтон-  (Beta-AP) - Zakon izglasan u Predstavničkom domu kongresa SAD u noći između ponedeljka i utorka dozvoljava povećanje granice zaduženja države i smanjuje javne troškove za više od 2.000 milijardi dolara samo će minimalno uticati na američku privredu u naredne dve godine.

Gotovo svi rezovi u potrošnji biće učinjeni 2014. godine i kasnije. Pristup je u skladu sa opomenama šefa Federalnih rezervi Bena Bernankea i mnogih ekonomista da bi suviše velika i brza kresanja mogla da ugroze slab ekonomski oporavak.

Ipak, zakon koji u utorak treba da potvrdi Senat, neće ni mnogo pomoći privredi SAD, bar ne u kraćem roku, smatraju ekonomisti.

Prema dogovoru, diskrecioni troškovi države - koji se ne odnose na penzije i zdravstvenu zaštitu - biće smanjeni za 21 milijardu dolara iduće godine i za 42 milijarde dolara 2013. Zajedno, ovi rezovi čine oko dve desetine jednog procenta dvogodišnjeg učinka američke privrede, tako da će njihov uticaj biti mali.

Odlaganje dubokih rezova kupuje vreme ekonomiji. Danas američka privreda nije u stanju da dobro podnese šokove: nezaposlenost je i dalje 9,2 odsto, stanovništvo troši manje, plate stagniraju a ekonomski rast je najsporiji od kraja recesije juna 2009. godine.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg