Zajednica opština odlučuje u policiji i pravosuđu

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

1. april 2013.
Beograd/ Srbija (Beta) Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je u ponedeljak u Beogradu da za Srbija nije prihvatljivo da buduća vojska Kosova bude na teritoriji zajednice srpskih opština i da zahteva da ta zajednica odlučuje u policiji i pravosudju.

Pred osmu rundu pregovora Beograda i Prištine u utorak u Briselu, Nikolić je na konferenciji za novinare kazao da će Kosovo najverovatnije do leta formirati svoju vojsku, a Srbija na to neće moći da utiče.

Ukazao je da ta vojska nije dobrodošla i da "nema šta da traži" na teritoriji zajednice srpskih opština.

„Ne tražimo da tamo bude naša vojska, ali postavljamo uslov da u zajednici srpskih opština ne bude ta nova vojska“, kazao je Nikolić, koji se novinarima obratio tokom sastanka državnog vrha u Predsedništvu Srbije pred sutrašnje pregovore.

Rekao je i da Srbija insistira na tome da gradjani zajednice srpskih opština u većini odlučuju u policiji i pravosudju, a da vojska nikad ne bude na teritoriji srpskih opština.

Nikolić je rekao da odluka mora da bude u interesu većine gradjana Srbije, ali da imaju na umu da deo gradjana neće biti zadovoljan koju god odluku doneli.

Izvor[уреди]

Bookmark-new.svg