Zajedničko revidiranje optužnica

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


2. април 2011.
BEOGRAD, 2. aprila 2011. (Beta) - Ministarka pravde Srbije Snežana Malović izjavila je u subotu da će Radna grupa tužilaštava Srbije i Hrvatske revidirati sve optužnice za ratne zločine na čijim osnovama su raspisane poternice, kako bi se utvrdilo da li treba i dalje voditi te postupke ili ih obustaviti.

Malović je novinarima u Sava centru, uoči početka Glavnog odbora Demokratske stranke, rekla da postoji oko devedeset optužnica za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije, na osnovu kojih su za okrivljenima podignute poternice.

"Imamo zajedničku Radnu grupu sa Hrvatskom. Dva tužilaštva će evidentirati predmete i utvrditi gde je najcelishodnije da se postupci procesuiraju i da li bi uopšte trebalo da se vode", rekla je Malović i dodala da je reč o predmetima koje je srpsko tužilaštvo nasledilo od nekadašnjih vojnih sudova.

Malović je podsetila da je Hrvatska izmenila svoj krivični zakon i da je sada moguće ponavljanje postupaka za ratne zločine čak i kada osoba koja se tereti za to delo nije prisutna.


Извор[уреди]