Zajednički front protiv krivotvorenja i piraterije

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


6. decembar 2011.
Beograd/ Srbija (PRObjave) - U Beogradu se danas završava dvodnevna konferencija na temu "Saradnja između organa za sprovođenje prava intelektualne svojine u Republici Srbiji", koja je okupila evropske i domaće ekperte u oblasti zaštite prava intelektualne svojine. Skup je održan u okviru projekta "Podrška osnivanju Edukativno-informativnog centra Zavoda za intelektualnu svojinu Republike Srbije", koji finasira Evropska unija sa 2 miliona evra, a sprovodi ga Evropski Zavod za patente.

Tokom dvodnevnog radnog skupa, predstavnici institucija koje dele odgovornost za stanje sistema zaštite prava intelektualne svojine u Republici Srbiji, upoznati su sa različitim primerima najbolje prakse u oblasti međuinstitucionalne saradnje i privatno-javnog partnerstva u suzbijanju krivotvorenja i piraterije. Eksperti iz britanskih i danskih nadležnih službi preneli su svoja iskustva i znanja koja će poslužiti kao osnov u formiranju novog koordinacionog tela za intelektualnu svojinu u našoj zemlji.

Darko Stojčević, šef odeljenja za zaštitu intelektualne svojine u Upravi carina kaže da je tokom ove godine, od strane nosilaca prava podneto 148 zahteva za preduzimanje mera i 1.488.386 komada različitih proizvoda privremeno je zadržano, zbog sumnje da povređuje prava intelektualne svojine. "U cilju efikasne primene mera za zaštitu prava intelektualne svojine, treba podvući značaj saradnje između svih organa koji se bave ovom tematikom, s jedne strane i nosiocima prava i javnim sektorom s druge strane. Formiranje Koordinaiconog tela u kome će UCS imati svog predstavnika, kroz intenzivan dijalog biće logistika ka daljem napretku, kao i podrška u rešavanju ključnih pitanja u oblasti sprovođenja prava", ističe Stojčević.

"Osnivanje koordinacionog tela, razmena informacija, usaglašavanje planova rada, objedinjavanje i praćenje rezultata u celini, doprineće efikasnijem sprovođenju prava intelektualne svojine. Tokom ove godine, Tržišna inaspekcija je, po zahtevima nosilaca prava intelektualne svojine, izvršila 1.900 kontrola, koje se odnose na identifikovanje i sprečavanje prodaje krivotvorene robe i oduzela oko 17.000 komada krivotvorenih proizvoda, s tim što ukupno oduzeti krivotvoreni i piratski proizvodi, za koje Tržišna inspekcija, u ovom trenutku, obezbeđuje nadzor do okončanja sudskog postupka, čini oko1.066.650 komada raznih proizvoda, uključujući oko 30.000 piratskih primeraka CD-a i drugih nosača zapisa", naglašava Vera Despotović, viši savetnik u Ministarstvu poljoprivrede, trgovine i vodoprivrede, odsek Tržišne inspekcije.

Mikajlo Tijanić, šef odseka za suzbijanje kriminala u oblasti intelektualne svojine MUP-a Srbije iznosi podatke da je u ovoj godini podneto je 16 krivičnih prijava za krivično delo "Neovlašćeno iskorišćavanje autorskih prava". Prijavljeno je 20 lica, od čega je dvoje lišeno slobode. Od oduzete robe, izdvaja se 25 računara, 5.000 diskova i 10 hard diskova. Utvrđena stečena protivpravno imovinska korist je 6.000.000,00 dinara.

Tijanić je na skupu izjavio da je prihvaćen predlog od strane MUP-a Srbije da se omogući međusobni pristup bazama podataka, kojima raspolažu državni organi, uključeni u rad novog koordinacionog tela. Sve ovo ima za cilj efikasnije suprotstavljanje kršenju prava intelektualne svojine.

Održana radionica predstavlja začetak uspostavljanja stalnog koordinacionog tela za saradnju između policije, inspekcija, Uprave carina, Poreske uprave, tužilaštva i Zavoda za intelektualnu svojinu čije je osnivanje predviđeno Strategijom razvoja intelektualne svojine za period od 2011. do 2015. godine.

EU Projekat "Podrška osnivanju Edukativno-informativnog centra Zavoda za intelektualnu svojinu Republike Srbije" ima za cilj podizanje nivoa svesti o intelektualnoj svojini kako među prestavnicima institucija koji su direktni korisnici sistema intelektualne svojine, tako i kod šire javnosti i na taj način poboljša celokupni ambijent za poslovanje u Srbiji. U okviru projekta je osnovan Edukativno-informativni centar u Zavodu za intelektualnu svojinu koji se bavi edukacijom grupa korisnika kroz i pružanjem podrške korisnicima sistema intelektulane svojine.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg