Zahtev Društva podnet u skladu sa zakonom

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу11. фебруар 2010.
BEOGRAD, 11. februara 2010. (Beta) - Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka ličnosti Rodoljub Šabić izjavio je u četvrtak da je zahtev Društva sudija Visokom savetu sudstva za pristup informacijama podnet u skladu sa zakonom i da treba utvrditi da li je i ako jeste kako "izgubljen".

Šabić je ocenio da saopštenje Visokog saveta sudstva izdato u sredu, u kome se navodi da to telo nije primilo zahtev Društva sudija za pristup informacijama, "ne predstavlja doprinos objektivnom informisanju javnosti". "Ovaj navod, čak i u komunikaciji na laičkom nivou, ne bi mogao imati vrednost ozbiljnog argumenta, a pogotovo je ne može imati u procesnoj komunikaciji između dva organa vlasti", naveo je Šabić u saopštenju ocenjujući da je notorna činjenica da se dan prijema podneska u pisarnici smatra danom prijema.

On je istakao da kopija zahteva Društva sudija i pečat potvrđuju da je zahtev primljen 30. decembra 2009. godine u pisarnici Uprave za zajedničke poslove koja obavlja poslove pisarnice i za V S S. "Da li je i kako nakon prijema u pisarnici zahtev izgubljen, da li je 'nestao' u pisarnici, na putu od pisarnice do V S S ili u samom Savetu, da li je posledica nemara, neodgovornosti, loše organizacije ili nečeg još goreg sve su to važna pitanja na koja bi morali imati odgovore", naglasio je Šabić.

Poverenik je međutim, rekao i da to ne može biti od uticaja na procesnu poziciju Društva sudija Srbije kao podnosioca žalbe koji je zahtev podneo u skladu sa zakonom, s čim u skladu je i postupao i on. On je podsetio da je primerak zahteva Društva sudija Srbije dostavio Visokom savetu sudstva 21. januara dostavljajući žalbu na izjašnjenje.


Извор[уреди]