Пређи на садржај

Zahtev BiH za izručenje Vučurevića iznenadan

Извор: Викиновости


12. април 2011.
BEOGRAD, 12. aprila 2011. (Beta) - Branilac Božidara Vučurevića, gradonačelnika Trebinja tokom rata, advokat Vladimir Božović rekao je u utorak da je zahtev Tužilaštva Bosne i Hercegovine za izručenje njegovog klijenta "iznenađujući" i da će to "iskomplikovati situaciju".

"Zahtev tužilaštva BiH za izručenje Božidara Vučurevića upućen Ministarstvu pravde te zemlje za nas je iznenađujući, s obzirom na to da mi je klijent predočio da se u BiH ne vodi nikakav postupak protiv njega", kazao je Božović agenciji Beta.

Ratni gradonačelnik Trebinja uhapšen je 4. aprila na graničnom prelazu između Srbije i BiH po poternici koju je za njim raspisala Hrvatska zbog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom u Dubrovniku 1991. godine.

Posle Hrvatske, želju za njegovim izručenjem je izrazilo i tužilaštvo BiH, zasnivajući taj zahtev na činjenici da je Vučurević državljanin BiH i da se protiv njega vodi istraga u Tužilaštvu BiH, gdje je osumnjičen za krivična dela ratnog zločina na području Trebinja.

Zahtev BiH za izručenje Vučurevića "značajno će usporiti i iskomplikovati situaciju jer, kada dve države traže izručenje nekog lica, onda država od koje se ono traži mora da sačeka sa odlukom po prvom zahtevu. U ovom slučaju primat će imati BiH, pošto je Božidar Vučurević njen državljanin", kazao je Božović.


Извор[уреди]