Zagreb traži izručenje 12 državljana Srbije

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

6. јул 2010.
ZAGREB, 6. jula 2010. (Beta) - Hrvatska je raspisala poternicu za šezdesetak osoba koje imaju srpsko državljanstvo, ali, prema nedavno potpisanom sporazumu o izručenju, od Srbije može da traži izručenje njih 12, piše u utorak Večernji list.

Prema navodima zagrebačkog dnevnika, hrvatski tajkun iz 1990-tih Josip Gucić, protiv kojeg je pokrenuto nekoliko krivičnih postupaka pred više sudova, mogao bi da bude prva osoba koju će Srbija, primenjujući nedavno potpisan Sporazum o izručenju domaćih državljana, izručiti Hrvatskoj.

List podseća da je prema podacima MUP-a i Ministarstva pravosuđa Hrvatske, hrvatska policija raspisala poternice za šezdesetak osoba koje imaju srpsko državljanstvo, ali da se prema sporazumu o međusobnom izručivanju previdja mogućnost ekstradicije samo onih koji su u drugoj zemlji procesuirani za krivična dela organizovanog kriminala i korupcije.

U tekstu se navodi i da će prva osoba koju će Srbija tražiti od Hrvatske biti Sretko Kalinić, jedan od optuženih za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića 2003. godine.


Извор[уреди]