Za ublažavanje krize pola milijardi evra

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


14. април 2011.
BEOGRAD, 14. aprila 2011. (Beta) - Država će, na osnovu socijalnog sporazuma koji su u četvrtak postigli vlada, poslodavci i sindikati, za ublažavanje krize i ekonomski oporavak uložiti oko 50 milijardi dinara (oko 500 miliona evra), izjavio je ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić.

"Tim merama je predviđeno da se u prioritetne sektore uloži 35,4 milijarde dinara, da Fond za razvoj odbori 17,7 milijardi dinara kredita, dok će domaćim i stranim poslodavcima biti isplaćeno 4,6 milijardi dinara za otvaranje novih radnih mesta", rekao je Ljajić za Ekonomist magazin (www.emportal.rs).

Ministar rada i socijalne politike je rekao da će država obezbediti novac za povezivanje radnog staža zaposlenima u neuspešno privatizovanim preduzećima, čiji poslodavci nisu uplaćivali doprinose za penzijsko-invalidso osiguranje od 1. januara 2004. do 31. decembra prošle godine.

"Jedna od tačaka sporazuma je i da će svi zaposleni ubuduće moći da overavaju zdravstvene knjižice. Uz to, nakon isteka važećeg pristupiće se potpisivanju novog opšteg kolektivnog ugovora. To će to biti krovni dokument, dok će se finansijski elementi regulisati granskim kolektivnim ugovorima, što je praksa i u većini evropskih zemalja", istakao je Ljajić.


Извор[уреди]